www.sporen-met-rob.nl

(Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen)

Antwerpen, 22-07-1990

Tijdens een bezoekje aan Antwerpen met een paar buren wilden we wat gaan drinken in de restauratie van het fraaie station van Antwerpen Centraal. Ook wilden zij een klein rondje maken door de straten van het Joodse wijkje. Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam de kans waar om enkele treinen te fotograferen en een overzichtfoto van het station te maken waarna het verder ging langs de winkeltjes met goud en diamanten. Vanzelf daarna kwamen we in het Joodse gedeelte wat direct grensde aan het station. Na door een paar straten te hebben gelopen liepen we terug en kregen het station weer in zicht. Daarbij kreeg ik de kans om in een straatje grenzend aan de Stoomstraat een foto te maken van een tafereel wat nu, in januari 2015, niet zo gemakkelijk meer vastgelegd kan worden. Het zijn niet altijd treinen die in beeld komen, maar ook een stukje bijbehorende geschiedenis.

Foto (Rob van der Rest) De Benelux onder aanvoering van de 1184 verlaat Antwerpen Centraal. Opname op 22-07-1990.

Foto (Rob van der Rest) Vertrek van de 1206 met een stam M4-rijtuigen uit Antwerpen Centraal. Opname op 22-07-1990.

Foto (Rob van der Rest) Een sfeerplaatje uit een toen nog niet verbouwd Antwerpen CS, ook wel de "Statie" genoemd. Nieuwe dingen zijn er nog niet te zien behalve stel 916 aan de linkerkant op de foto. Stel 773 en een soortgenoot staan naast stel 822 en zijn klaar om hun ritten te gaan rijden. Opname op 22-07-1990.

Foto's (Rob van der Rest) De stoomstraat ligt aan de rand van de sporen die leiden naar het station Antwerpen Centraal. Vaak wordt gemeld dat het station ligt aan de rand van de Joodse wijk. De laatste foto illustreert dit volop, het bordje stoomstraat bevind zich links op de foto boven de auto. Aan de linkerkant van dit straatje bevind zich een Joodse school of synagoge. Met dit heerlijke tijdsbeeld en de sfeer van toen sluit ik deze kleine fotoserie af. Antwerpen, 22-07-1990.