www.sporen-met-rob.nl

(Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen)

Geel en Turnhout, eind mei 1993

In 1993 verzorgde de serie 62/63 alle diensten op de route Antwerpen-Neerpelt. Ik nam daarom de moeite om een middag langs de lijn te gaan staan in de omgeving van Geel. Je had er enkele aardige fotoplekjes en aangezien het weer ook meezat deed ik het rustig aan. Hoewel je in een uur tijd maar 2 treinen voorbij zag komen was het toch altijd leuk om hier de camera ter hand te nemen, vooral het mooie stationnetje van Geel nodigde altijd uit voor een plaatje. Het stond aan de rand van wat huizen en boerderijen en maakte altijd een gezellige indruk, niet in de laatste plaats door de grote bloempotten gevuld met viooltjes maar ook door het landelijke karakter ervan. Hier begin ik ook dan mijn fotoserie.

Foto (Rob van der Rest) De stationschef kijkt nauwlettend toe tijdens het vertrek van de 6268 met de IR-trein naar Antwerpen Centraal.  Station Geel 29-05-1993.

Vanuit het station reed ik richting Larum en vond er een eerste fotoplekje. Dat beviel echter niet zo dus daar bleef ik niet lang. 

Foto's (Rob van der Rest) Boven: De 6291 is op weg als IR naar Antwerpen Centraal. De boompjes belemmerden nogal het uitzicht. De andere kant heen (foto onder) was wat beter, daar kon je de gehele trein op de foto krijgen. De 6238 is de drukloc die de trein met stuurstandrijtuig richting Neerpelt rijdt. Omgeving Geel 29-05-1993.

Een andere mooie plek om te fotograferen vond ik langs de lijn tussen de N14 en de straat de Rauwelkoven. Tegenwoordig nauwelijks te herkennen door alle nieuw gebouwde woningen. 

Foto's (Rob van der Rest) De 6245 was de volgende loc met een IR-trein richting Antwerpen die ik voor de lens kreeg even later (foto onder) gevolgd door de 6268 (als drukloc) die inmiddels weer vanuit het Antwerpse op weg was richting Neerpelt.  Omgeving Geel 29-05-1993.

Na het maken van de bovenstaande foto's ging het verder richting Larum, een klein stukje de N14 op om er direct, na het viaduct over het spoor, weer af te gaan. Dan naar links om daarna het boerenweggetje op te rijden dat de verbinding vormt tussen de Rauwelkoven en de Larumseweg. Ik keek dan tegen het viaduct aan.

Foto's (Rob van der Rest) Als eerste passeerde de trein uit Antwerpen richting Geel met de 6291 als drukloc. De IR richting Antwerpen was iets eerder dan ik had verwacht, terwijl ik nog aan het kijken was hoe ik de aanwezige koeien het beste op de foto mee kon krijgen dook vanachter het viaduct de 6238 op. Het werd dus een 'noodshot' waarbij de koeien goed in beeld stonden maar ik de trein slechts ten dele in beeld had.  Omgeving Geel 29-05-1993.

Foto (Rob van der Rest) Ergens, kort vr Larum maakte ik nog deze foto van de 6268 die weer op weg is naar Antwerpen Centraal. In n middag had ik alle dienstdoende passagierstreinen voor de lens gekregen die de NMBS inzette op de verbinding Antwerpen-Neerpelt op 29-05-1993, t.w. de 6268, 6291, 6245 en 6238.

Turnhout, maar dan met kleine treintjes.

In het stadspark van Turnhout bevind zich de Stoomgroep Turnhout. Ik was er op 30 mei om eens te kijken. Ik maakte er een paar foto's die ik hier wil tonen. Wil je meer over deze stoomtreinen zien kijk dan hier.

Foto (Rob van der Rest) Er waren die dag ook buitenlandse stoomlocjes te zien zoals deze.  Turnhout stadspark 30-05-1993.

Foto's (Rob van der Rest) Ook een Engelse machine ontbrak niet zoals deze met nummer 1671 van de LNER.  Turnhout stadspark 30-05-1993.

Foto (Rob van der Rest) Ook een Belgische P8 ontbrak niet met nummer 640.15.  Turnhout stadspark 30-05-1993.

Foto (Rob van der Rest) Ook voor animatie op deze dag was gezorgd, de 'artiest' trok zeker net zoveel aandacht als de treintjes....Turnhout stadspark 30-05-1993.