www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Bundesbahn)

EBV Alsdorf, 25-06-1975 Deel 1

Het machtige bedrijf van de EBV, het vele verkeer met stoomlocs van zowel de EBV als de DB bracht mij ertoe om 5 dagen na mijn eerste bezoek weer op weg te gaan naar Alsdorf. Het beloofde een prachtige dag te worden met veel zon en dat werd het ook. Ik had op deze dag ook de diacamera mee om vooral wat kleuren opnamen te maken van het hele gebeuren daar. Hoewel zwart en grijs de meest voorkomende kleuren waren, niet vreemd in zo'n omgeving, geeft het beetje kleur net even wat meer om een indruk te hebben van de omgeving.

Foto (Rob van der Rest) Direct na aankomst in Alsdorf krijg ik de Anna Nr.8 voor de lens die aan het rangeren is met diverse treinen.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Even later zie ik dezelfde loc bezig met het afstoten van een 3-tal beladen wagons. En voor n komen zij op andere sporen terecht. Het werk van de rangeerder is vanaf de plek waar ik sta mooi te volgen, mooi om te zien.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

Foto (Rob van der Rest) De laatste van de 3 wagons wordt afgestoten, de loc voorziet het geheel met een fraaie stoompluim. EBV Alsdorf 25-06-1975.

Foto's (Rob van der Rest) De Anna Nr.12 is n van de grootste machines. De loc komt met een onbeladen trein aangereden om deze daarna op een ander spoor weer weg te zetten.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

Foto (Rob van der Rest) Ok de Anna Nr. 8 laat zich weer zien, gelukkig kwam er wat afwisseling in de vorm van een 50er van Bw.Stolberg.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

Foto (Rob van der Rest) De 050 788-9 komt vanuit de richting Mariagrube de sporen op gereden. De loc zal de wagons verderop op het grote rangeerterrein plaatsen.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Na korte tijd komt de 050 788-9 weer voorbij om na het wegzetten van zijn trein weer van spoor te wisselen. Op de bovenste foto is goed te zien welk een enorm terrein de sporen en naastgelegen cokes fabrieken innamen. Op de onderste opname wordt de loc naar een nieuwe locatie gereden voor de volgende trein.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

   

Foto's (Rob van der Rest) Boven: Het rangeerwerk met diverse treinen bleef verder de hele ochtend doorgaan. Loc 11 was de volgende machine die daar driftig mee aan de gang was. Het was n van de kleinere machines met 3-assen maar ook dan beschikkend over een behoorlijke kracht om de zware wagons te verplaatsen. Foto onder: Terwijl de Anna nr.11 inmiddels weer een andere trein aan de haak heeft komt de Anna Nr.8 nog een keer voorbij. Links op de foto bij het stoompluimpje van loc 11 slaan de vlammen van de cokesovens even naar buiten. Een zeer imponerend gezicht waarbij duidelijk wordt wat een enorme hitte het daar moet zijn.  EBV Alsdorf 25-06-1975.

Aan het eind van de ochtend had ik het daar bij de EBV wel even gezien. Onderweg naar Alsdorf was ik langs Mariagrube gereden (ik weet niet meer hoe ik daar kwam, met trein of autobus) en had gezien dat er wagens stonden op de sporen en er nog klassieke beveiliging was. Vanaf de EBV Alsdorf  was het 1 Km. lopen om daar te komen. Er liep een smal pad langs het spoor wat ik volgde om mogelijk voorbijrijdende treinen niet te missen. Dat bleek een goed plan te zijn.

Foto (Rob van der Rest) De 052 916-4 is samen met een onbekende loc serie 215 en 1 wagon op weg naar de EBV.  In de lage woningen in de achtergrond waren veel werknemers van de EBV gehuisvest, kinderen spelen voor de witte huisjes.  Alsdorf 25-06-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Vanaf een viaduct over de sporen kon ik de goederensporen en klassieke beveiliging van Mariagrube goed overzien. En ik had geluk, ik kon het vertrek van de 052 692-1 fotograferen met een zware trein richting EBV. De klassieke beveiliging is in bedrijf en links onder zijn de trekdraden voor deze beveiliging goed te zien.  Mariagrube 25-06-1975.

Na een flinke tijd hier gestaan te hebben zonder dat er wat gebeurde besloot ik op dezelfde manier terug te gaan als ik was gekomen, zoveel mogelijk langs het spoor.

Foto (Rob van der Rest) Tijdens mijn terugtocht kwam ik de 052 692-1 weer tegen, deze keer als losse loc richting Stolberg. Rechts is een deel van de woningen te zien die ik eerder fotografeerde, in de achtergrond duiken de contouren op van de alles overheersende EBV met links nog een deel van de woningen van Alsdorf.  Alsdorf 25-06-1975.

Eenmaal terug langs de sporen bij de EBV was er nog genoeg te beleven....