www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Twekkelo, Vroomshoop, Vriezenveen en Aadorp, 31-12-1992.

Het is tijdens de jaarwisseling dat ik bij familie in Eibergen ben. Op deze laatste dag van het jaar 1992 ga ik in de loop van de ochtend op pad om nog wat te fotograferen. Het is koud, nevelig en gelukkig ook zonnig. Het doel is niet alleen om tussen Hengelo en Enschede wat foto's te maken maar ook rond Vriezenveen. Het laat een prachtig nog ongerept landschap zien. Het tripje was de kou meer dan waard!

Foto (Rob van der Rest) De eerste foto wordt gemaakt op de kruising Broeierdweg (waarin de spoorwegovergang ligt) en de Elsbeekweg wat toen nog een zandpad was en tegenwoordig (2022) een fietspad. De Diesel 3 stel 137 is op weg richting Hengelo, de spoorwegovergang is hier verdwenen, de Broeierdweg loopt dood tegen het spoor. Opname 31-12-1992.

Foto (Rob van der Rest) Vervolgens loop ik het zandpad een stuk af, de overweg is in de verte zichtbaar en fotografeer de 1622 die als IC even later Enschede zal bereiken.  Enschede, Elsbeekweg 31-12-1992.

Foto (Rob van der Rest) Ik blijf even op hetzelfde plekje staan en fotografeer in het prachtige licht de voorbijkomende ICM stellen 4022 en 4084 op hun weg richting Hengelo.  Enschede, Elsbeekweg 31-12-1992.

Hierna hou ik het voor gezien op deze plek, het is koud en ik ga de auto weer in, op pad richting Vriezenveen.

Foto's (Rob van der Rest) De trein uit de richting Almelo komt het eerst voor de lens, tussen Vriezenveen en Daarlerveen vind ik dit plekje, de sneeuw ligt nog in het landschap. Het DE 2 stel 165 verzorgd op deze dag in de rustige uren de dienst tussen Almelo en MariŽnberg.  Ik wacht tot het stel weer terugkomt en maak dan onderstaande foto als de 165 weer terug gaat naar Almelo. Vriezenveen, Stouweweg 31-12-1992.

Foto's (Rob van der Rest) De DE 2 165 kom ik nu tegen bij Vriezenveen als het stel weer vanuit Almelo op weg is naar MariŽnberg. Zoekende naar een fotoplekje kom ik terecht op de Kreuzendijk, dat blijkt niet ideaal te zijn (zie de foto onder) maar ik heb geen tijd om nog een ander plekje te zoeken. De bovenste foto is nog met een fraai vlak landschap maar de foto vanaf de achterkant gemaakt van het voorbijrijdende stel geeft een heel ander beeld, namelijk grote lange loodsen. Je kan niet alles hebben...   31-12-1992.

Foto's (Rob van der Rest) Het laatste plekje van de dag is bij Aadorp. Een prachtig uitzicht heb je op de spoorlijn vanaf de N36. Als eerste dient zich een onverwachtte gast aan, de 6439 is met 4 ketelwagens onderweg richting Almelo. In de achtergrond ligt het Overijsselsch Kanaal. Het licht is ondertussen al veel minder geworden, de nevel neemt toe en ik wacht nog op het voorbijkomen van de DE 2 165 die vanuit MariŽnberg alweer in Almelo was. In het laatste beetje nevelig zonlicht komt de 165 voorbij met zicht op het mooie landschap. Door de lage sluitertijd is de foto, net zo als van de 6439 niet helemaal scherp maar beter iets dan niets. Tegenwoordig (2022) is fotograferen op deze plek vrijwel onmogelijk.