www.sporen-met-rob.nl

(Stoomtram Hoorn-Medemblik) Deel 1

Hoorn, Wognum, Bennebroek en Oostwoud, 16-07-1975

Het is dinsdag 1 juli 1975 als ik slaag voor mijn rijbewijs. Op 3 juli wordt ik de trotse eigenaar van een 2e hands FIAT 127, een kleine auto maar toen een rijk bezit. Al snel maakte ik mijn eerste kilometers, wennen aan het verkeer deed je door gelijk te gaan rijden. Toen was het verkeer natuurlijk niet zo intensief als nu en dat vind je ook terug in deze fotoserie die verdeeld wordt in meerdere delen.

Met mijn Fiatje ging het op woensdag 16-07-1975 op pad naar de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Op deze woensdag reden er veel extra treinen en vooraf had ik via de wegenkaart al opgeschreven in welk dorp en op welke plekjes ik wilde fotograferen. Het lukte allemaal, alleen het weer zat niet helemaal mee, maar dat was achteraf niet zó erg. Ik was nog nooit in West-Friesland geweest, dat was op zich al een uitdaging. Begonnen werd al redelijk vroeg in de ochtend in Hoorn. Aangekomen in Hoorn begon de dag al prima, ik kon alle 4 de stoomlocs die die dag de trams zouden rijden fotograferen, ze stonden voor de locloods.

Foto (Rob van der Rest) Loc SHM 21 staat als eerste, daarna de SHM 30, daarachter de SHM 5 en de SHM 23.  Werkplaats SHM op 16-07-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Personeel voor die dag was nog druk aan het werk om er voor te zorgen dat de dag vlekkeloos verliep.  Werkplaats SHM op 16-07-1975.

Foto (Rob van der Rest) Nét buiten de bebouwde kom van Hoorn lukte het me om de eerste foto te maken, het is de SHM 21 "Ir. P.H.Bosboom" vh. van de LTM die vastgelegd kan worden met de eerste tram van deze dag.   Tussen Hoorn en Wognum op 16-07-1975.

Snel in de auto springen en op naar de Oosteinderweg in Wognum.

Foto (Rob van der Rest) Het lukte om de SHM 21 vast te leggen bij de passage van de Oosteinderweg. Het was lekker rustig op straat, dat zal nu wel anders zijn. Ik hoopte géén last te hebben van aankomende auto's, ik had geluk. Er stonden er wel een paar aan de kant van de weg, in de huidige tijd dat deze foto geplaatst wordt (zo'n kleine 49 jaar na het maken van deze opname) zijn het prachtige decorstukken.  Wognum Oosteinderweg, 16-07-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Het wachten was op de volgende trein richting Medemblik. Ik bleef op dezelfde fotoplek. Ondertussen was de aan de rechterzijde staande auto vertrokken zodat ik wel een ander fotopunt kon kiezen. De SHM 5 was de volgende loc met zijn rijtuigen die voor de lens kwam, ook nu werd ik niet gehindert door auto's. Voorzichtig wordt de weg overgestoken, op de foto hieronder zien we in de achtergrond de Protestantsekerk aan de Raadhuislaan, tegenwoordig vanaf deze fotoplek nauwelijks zichtbaar. Op de onderste van de 3 foto's komt ook de achtergrond mooi in beeld. Een piepklein stukje van het stationnetje van Wognum-Nibbixwoud is op deze foto uiterst rechts te zien met verder in de achtergrond een niet meer bestaand café met daarachter het gebouw van de veiling "De Volharding".   Wognum Oosteinderweg, 16-07-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Net na Wognum, richting Benningbroek, zocht ik nog een fotoplekje waarbij ik de SHM 21 op de terugweg van Medemblik naar Hoorn kon vastleggen, het vlakke landschap bood me daarvoor alle mogelijkheden. Vooral het eerste rijtuig is goed gevuld, iedereen wilde het geluid van de kleine loc graag horen en de geur van rook en stoom opsnuiven.  16-07-1975.

Foto's (Rob van der Rest) Vervolgens zoek ik nog een fotoplekje in het fraaie Hollandse (West-Friesche) landschap tussen Benningbroek en Midwoud. Hoe Hollands wil je het hebben met de aanwezige koeien die van een stoomtram al lang niet meer schrikken. De SHM 30 is de loc van dienst.  16-07-1975.

Foto (Rob van der Rest) Ook dit kan een foto genoemd worden met een bijzonderheid. Terwijl loc 30 verder rijdt richting Medemblik wordt het uit 1548 daterende "Witte Kerkje" van Benningbroek gepasseerd. Ook hier gaan de koeien rustig door met eten terwijl de stoomtram met zijn gepuf voorbijkomt. Het kerkje bevind zich aan de Kerkelaan 10.  16-07-1975.

Foto (Rob van der Rest) Aan de Broerdijk in Midwoud bij Km. paal 10. 3 worden de volgende opnamen gemaakt. De SHM 5 maakt zijn opwachting tijdens zijn rit van Medemblik naar Hoorn in dit fraaie vlakke landschap.  16-07-1975.

   

Foto's (Rob van der Rest) De "Meester" staat al een beetje op de rand van het machinistenhuis om goed de overweg te kunnen zien waar ik sta.  Midwoud, 16-07-1975.

    

Foto's (Rob van der Rest) Als ik het nog allemaal goed weet is dit de andere kant van de overweg Broerdijk, links staat een boerderij en die zou aan de Broerdijk 27 staan. Vanuit de richting Hoorn komt de SHM 23 voorbij die richting Medemblik gaat.  Oostwoud, 16-07-1975.

Foto (Rob van der Rest) Met deze opname neem ik voor nu even afscheid van de Stoomtram Hoorn-Medemblik.   Oostwoud, 16-07-1975.