www.sporen-met-rob.nl

(Spoorwegfoto's tijdens vakantie)

Station Agrigento (SiciliŽ) in 1982 en 1986.

Lid zijn van Drumfanfare Excelsior uit Rotterdam leverde 2 bezoeken op aan Agrigento om daar optredens te verzorgen tijdens het feest van de Amandalbloesem. Spoorwegen daar fotograferen was voor mij natuurlijk ook een uitdaging, het lukte enigzins met onderstaande kleine fotoserie als uitkomst.

Foto's (Rob van der Rest)  Dit is het stationsplein met de ingang van het station van de stad Agrigento op het Italiaanse eiland SiciliŽ. Ik was daar tijdens het feest van de Amandelbloesem in februari 1982. In die tijd speelden jaarlijks daar muziekorkesten uit de hele wereld om dit feest op te luisteren. Ik was lid van de bekende Rotterdamse Drumfanfare Excelsior die uitgenodigd was om aan de festiviteiten mee te doen. In onze schaarse vrije tijd hadden we even de mogelijkheid om in deze stad rond te kijken wat mij gelegenheid gaf om deze en onderstaande foto te maken. Verder als deze 2 opnamen bij dit station kwam ik niet want voordat ik een poging kon ondernemen om op het station zelf wat te fotograferen sommeerde de daar aanwezige politie om met mijn camera te verdwijnen en dat was een opdracht die je maar beter kon uitvoeren! Het treinstel (foto onder) is uit een voor mij onbekende serie, de dieselloc is van het type D.345.

Het verhaal gaat verder in februari 1986.

Foto (Rob van der Rest) Agrigento is bekend door de aanwezigheid van de tempels. Er zijn 9 verschillende, dit is de tempel van Hera, gebouwd in de 5e eeuw voor Christus. De tempels liggen in de 'vallei van de tempels' (Valle dei Templi), eigenlijk een verkeerde benaming want de tempels liggen op een heuvel.  Agrigento, 02-02-1986.

    

Foto's (Rob van der Rest) Links: bij het verlaten van het terrein bij tempel Hera maakte ik nog even een 2e foto, op de boom rechts bloeit de amandelbloesem waar het feest in Agrigento naar vernoemd is. Tussen de boom en de tempel is zo'n grote cactus zichtbaar die je overal op SiciliŽ vind. Opname op 02-02-1986. Een paar dagen later (05-02-1986) maakte ik weer wat opnamen van de tempels op een vrije middag. Vůůr die tijd wilde ik graag toch wat foto's bij en van het station maken. Vanaf de straatzijde was dat mogelijk. Helaas zijn de negatieven verloren gegaan maar de foto's had ik nog. De kwaliteit daarvan was nog redelijk, dus durf ik deze hier wel te laten zien. Als versiering staat er bij enkele van de kopsporen aan het einde een palmboom en o.a. op dat moment een pakwagen van de Italiaanse spoorwegen. Vanaf de Via delle Torri werd deze foto gemaakt.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf de hoger gelegen Via Empedocle werd deze foto gemaakt. We zien een onbekend dieseltreinstel en 2 treinen met diesellocs. Bovenleidingpalen zijn reeds geplaatst maar de bedrading moet nog aangelegd worden. Agrigento, 05-02-1986.

Foto's (Rob van der Rest) De dieselserie D 345 reed de meeste treinen, op de bovenste foto zien we een onbekende loc met een deel van de 3 goederenwagens en een passagiersrijtuig. Op de onderste opname kan ik het nummer van de voorste dieselloc zien, het is de 345 1013.   Agrigento, Via Empledocle 05-02-1986.

Foto (Rob van der Rest) Na het fotograferen dan op naar de tempels waar we met de band in de avond ook nog een optreden hadden. We zien de grootste van de 9 tempels, de 'Tempel van Concordia'. Opname op 05-02-1986.