www.sporen-met-rob.nl

(Spoorwegmusea)

Nederlandse Smalspoorweg Stichting op 16-09-1972

Op zaterdag 16 september 1972 bezocht ik voor het eerst de Nederlandse Smalspoorweg Stichting die in 1970 opgericht was. Men had inmiddels na de oprichting in 1970 2 stoomlocjes met een spoorwijdte van 700mm weten te bemachtigen waarvan er in ieder geval één rijvaardig was. Er werd gereden in de duinen van Katwijk. Deze opnamen zijn op het moment van plaatsing dus bijna 50 jaar oud, wat aan de gescande dia's ook een beetje te zien is.

Foto's (Rob van der Rest) Kort nadat ik aangekomen ben in de duinen wordt alles klaargemaakt voor de rit met loc 1 'Marijnke', gebouwd bij Orenstein & Koppel in 1928. Het is slecht weer, regenbuien en harde wind zorgen niet bepaald voor een zomers sfeertje. De rijtuigjes, 2 open en 1 half gesloten worden gereed gezet voor de komende rit (foto onder), passagiers wachten geduldig tot ingestapt kan worden, over het algemeen met de regenjas aan en kraag op.  Katwijk, 16-09-1972.

Foto (Rob van der Rest) Op een ander spoortje voor de loods staat loc 2 'Yvonne', of die op dat moment al bedrijfsvaardig was weet ik niet. Het locje werd in 1921 gebouwd bij J.A.Maffei en is van het type 164 "Bastion".  Katwijk, 16-09-1972.

Foto's (Rob van der Rest) Tijd om maar eens een plekje langs de baan te zoeken, niet ver van het vertrekpunt. Loc 1 tuft er lustig op los met zijn 3 goed bezette rijtuigen. De passagiers (foto onder) hebben de jas stijf dichtgeknoopt tegen de kou en één van de passagiers is aan het worstelen met zijn paraplu die een eigen leven is gaan lijden in de wind. Je moest er wat voor over hebben voor zo'n ritje.  Katwijk, 16-09-1972.

Foto (Rob van der Rest) Waar deze foto gemaakt is weet ik niet precies, in ieder geval is het locje omgelopen om met de rijtuigen en zijn passagiers weer richting vertrekpunt te gaan.  Katwijk, 16-09-1972.

Foto (Rob van der Rest) Teruggekomen bij de loods lukt het me om de beide locjes samen op de foto te krijgen voordat de volgende rit een aanvang neemt.  Katwijk, 16-09-1972.

Foto (Rob van der Rest) Na nog een poosje in de rondte gekeken te hebben wacht ik op de terugkomst van loc 1 en fotografeer deze nog even tijdens het omlopen.  Katwijk, 16-09-1972.

Het is de enige keer dat ik het NSS bezocht heb, tegenwoordig is het een flink museumbedrijf wat rond het Valkenburgsmeer zijn meters maakt.

https://stoomtreinkatwijkleiden.nl/