www.sporen-met-rob.nl

Stoomtrein Goes - Borsele (SGB)

Rit van Goes naar Hoedekenskerke, 16-06-1973

Samen met een vriend en zijn gezin bezocht ik de Stoomtrein Goes-Borsele begin jaren 70. De ritten werden op die dag  uitgevoerd met loc Wittouck en Belgische rijtuigen. Het prachtige Zeeuwse landschap en het gemoedelijke sfeertje van toen maakten dit bezoek tot een onvergetelijke belevenis. Terwijl vrouw en kind in de trein stappen namen Ru en ik de auto (een Renault 6) om onderweg foto's te gaan maken. Mede door het mooie weer werd het een geslaagde dag. Het zijn unieke beelden uit de begintijd van de SGB.

Foto (Rob van der Rest) Eenmaal aangekomen in Goes zochten we het perron van de SGB op. Daar aangekomen reed de loc 'Wittouck' aan ons voorbij om de Belgische rijtuigen op te halen. Het is de eerste rit van de dag.  Station Goes, 16-06-1973.

    

Foto's (Rob van der Rest) Links: de 3 rijtuigen zijn aangehaakt en niet veel later (rechts) staat de trein aan het eigen perron. De passagiers haasten zich om in te stappen om een goed plekje te bemachtigen en te genieten van de rit. Er wordt nog even goed druk op de ketel gemaakt (foto onder) en het stoomt al lekker.  Station Goes, 16-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Even later het vertrek naar Hoedekenskerke. In de achtergrond links het oude NS-station, tegenwoordig ziet dat er wel anders uit, er verandert veel in 47 jaar. Het toenmalige station werd op 1 juli 1868 in gebruik genomen, het was van het type SS 4e klasse, in 1982 werd het vervangen door het huidige station. Rechts is ook nog een loc serie 2400/2500 te zien.  Station Goes, 16-06-1973.

Wij vertrekken dan om een plekje te zoeken in de 's-Gravenpolder voor de volgende foto's.

Foto's (Rob van der Rest) We vinden een eerste plekje aan de Koedijk vlakbij de Palmboomseweg in 's-Gravenpolder. Ik maakte zowel in Zw/wit een foto als een dia. De koeien op de foto schrokken toen al niet meer van dat laawaaige donkere rookuitblazende monster. 16-06-1973.

Foto's (Rob van der Rest) De volgende plek waar we fotografeerden moet aan de 's-Gravenpoldersestraat in Hoedekenskerke zijn. De conducteur is uitgestapt en zal de onbewaakte overweg beveiligen. Tijd genoeg dus om nog een foto te maken op het moment dat de trein de weg oversteekt.  16-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Niet veel later komen we aan bij de Havenstraat op de hoek met de Waanweg in Hoedekenskerke. Daar ontstaat de mooiste foto van die dag. Terwijl de conducteur weer is uitgestapt en de trein langzaam de weg oversteekt valt er op deze foto nog meer te zien. De man met de emmer is samen met de kinderen links op de foto bij de (niet zichtbare) schaapjes geweest. De conducteur maakt even een kort praatje met hem en de kinderen kijken vol bewondering naar de stoomtrein. Op de rechterzijde vinden we het bord waarop staat dat de 'Witte pomp' ca. 50 Mtr. verder te vinden is. Op het bord 'Doorgaand verkeer' staat een van de plaatselijke boeren geleund met daarnaast iemand die wacht op zijn schitterende bromfiets uit die tijd totdat de trein voorbij is. Hij is gestoken in de toenmalige kledij met platte pet n niet tevergeten, hij heeft zijn klompen aan.  Hoedekenskerke 16-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Tijdens het voorbijrijden fotografeer ik de Wittouck nog maar eens van dichtbij.  Hoedekenskerke 16-06-1973.

   

Foto's (Rob van der Rest) Een klein stuk verder is dan het eindpunt. Wr dat nou precies lag weet ik niet meer, in ieder geval Hoedekenskerke.  16-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf de Nieuwe Veerweg werd deze foto gemaakt. Van de auto waarmee we de trein volgden zie je onder op de foto een stukje, de auto staat waarschijnlijk aan het begin van de Boeiertweg. Een deel van de uitgestapte passagiers is druk aan het fotograferen.   Hoedekenskerke 16-06-1973.

Na het maken van bovenstaande foto werd teruggereden naar Goes, de met de trein meerijdende vrouw en kind die bij de auto staan werden daar weer opgehaald. Vriend Ru is de man midden op de foto die met zijn hand op zijn hoofd staat te krabben.

Foto (Rob van der Rest) Aankomst in Goes van de trein uit Hoedekenskerke.  16-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Na de inwendige mens versterkt te hebben gaan we voor het vertrek van de middagtrein nog even kijken in de omgeving van het opstapperron van de SGB. De Wittouck passeert ons op weg naar zijn rijtuigen.  Goes, 16-06-1973.

Foto's (Rob van der Rest) De Wittouck bij vertrek uit Goes, tot onze verrassing was er nog een rijtuig aan de trein toegevoegd. Zo eindigde voor mij een heerlijke dag bij de SGB op 16-06-1973. 

Wil je meer over de SGB te weten komen kijk dan op https://www.destoomtrein.nl/  of hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoomtrein_Goes_-_Borsele .